ponedeljek, 19. oktober 2015

Novice / News

Torej, v petek sva z odlično Veroniko Rot Gabrovec večer presedeli na rdečem kavču knjigarne Goga v Novem mestu in se dobro uro pomenkovali o knjigah, ilustracijah,  majhnih dečkih in hišah. Dolenjski list objavlja poročilo (čeprav moram pripomniti, da pomislek o neprimernosti tega, da lahko deklica sama hodi po tujih hišah, izvira iz spletnega komentarja na rtvju (in je - kot spletnim komentarjem pritiče - neumesten, saj ta deklica v tej hiši živi:) / I've had an interview about the book A Boy and a House on Friday evening in bookstore and tea house Goga. Professor Veronika Rot Gabrovec was great - I feel very thankful for a nicest talk and a beautiful flower bunch:*!

http://www.dolenjskilist.si/2015/10/19/142875/novice/dolenjska/Maja_o_svojem_Decku_in_hisi/

20151016_07332

Druga novica pa je - Deček in hiša sta nominirana za nagrado Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico:D! Jeeej! / A nomination for original slovenian picture book 2015.

https://www.gzs.si/zbornica_knjiznih_zaloznikov_in_knjigotrzcev/Novice/ArticleId/49463/nominirana-dela-za-nagrado-kristine-brenkove-2015-za-izvirno-slovensko-slikanico


https://www.gzs.si/Portals/Panoga-Knjizni-Zalozniki/Vsebine/novice-slicice/image002.gifIn nagrado Kristine Brenkove 2015 za izvirno slikanico dobiiiii -

Maja Kastelic: Deček in hiša. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014.

Avtorska slikanica deluje na prvi pogled kot slikanica brez besedila, a to ni res, saj je intraikonično besedilo tako pomembno, da kliče k redefiniciji tihe knjige. Slikanica je predvsem poklon mladinski književnosti ter umetnikom, ki se z njo ukvarjajo na besedilni (npr. Andersenova ulica, Ulica bratov Grimm; papirnata letala Daneta Zajca) ali ilustrativni ravni (na notranji naslovnici je deček naslikan v okviru, kakor Mančkov Pedenjped; deček je oblečen v črtasto majico, kakor Juri Muri Melite Vovk in Damijana Stepančiča; poustvarjeni motivi iz Pepelke Alenke Sottler, Zlate ptice Ančke Gošnik Godec, Trnuljčice Marlenke Stupica). Gre za vizualno navezavo na znane ustvarjalce, besedila, ilustracije, torej lahko govorimo o večplastnosti skozi medbesedilnost, ki se sklicuje predvsem na likovno umetnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Spremljevalci